Amerikaanse vogelkers

Amerikaanse vogelkers (Prunus serotina)

De Amerikaanse vogelkers, ook wel bospest genoemd, komt in het grootste deel van Nederland voor.  Deze niet inheemse soort komt zowel in struik als in boomvorm voor. Deze soort is aan het begin van de 20e eeuw bij ons geïntroduceerd als vulhout voor in de bossen. De Amerikaanse vogelkers kenmerkt zich door zijn langwerpige, leerachtige, glanzende en aan de onderzijde behaarde bladeren. Dit in tegenstelling tot de gewone vogelkers waar de bladeren niet glanzend en leerachtig zijn. Net als bij de gewone vogelkers is de rand van het blad gezaagd.

Weetjes over de Amerikaanse vogelkers:

  • De bessen van de Amerikaanse vogelkers zijn paars-zwart van kleur en worden graag door spreeuwen en lijsterachtigen gegeten. Door het eten van de bessen verspreiden verspreiden deze vogels de zaden die in de bessen zitten. Zo kan de Amerikaanse vogelskers zich goed vermenigvuldigen.
  • De bessen zijn ook voor de mens eetbaar. Echter het blad en de pitten van de bessen zijn giftig.
  • Daar de Amerikaanse vogelkers zich soms plaagvormig verspreidt, weren steeds meer natuurbeheerders deze soort op hun grondgebied.
  • Classificatie: Prunus (geslacht) - Rozen (familie) Nieuwe tweezaadlobbigen (clade)– Bedektzadigen (clade) –Zaadplanten (klasse) – Landplanten (stam) – Planten (rijk).

Hoe herken je de Amerikaanse vogelkers?