Rhederhof

Landgoed Rhederhof

Bij de kruising van de Snippendaalseweg en Arnhemsestraatweg ligt rechts van de Snippendaalseweg landgoed Rhederhof. De oorsprong van de Rhederhof ligt in 1854. In die tijd kocht jonkvrouw Johanna Henriette Engelen (1789 – 1878) daar een aantal percelen bouwland en liet er een landhuis met tuinmanswoning en koetshuis bouwen. Het landhuis komt statig over en is gebouwd in neoclassicistische stijl.
De grond eromheen liet zij aanleggen als park. Daarnaast bestond het landgoed nog uit een moestuin, boomgaard, enkele landerijen en bosgebied. In het bijbehorende bosgebied ligt de ‘Holtbank’, waar vroeger door de Worth-Rheder Mark vergaderingen werden gehouden.

In 1878 kwam, na overlijden van jonkvouw J. H. Engelen, de Rhederhof in bezit van jonkvrouw Julie Henriëtte Brantsen. Zij breidde het landgoed verder uit en liet verbouwingen aan het landhuis doorvoeren. Haar nicht jonkvrouw Amélie Jacqueline Julie Brantsen erfde het landgoed en knapte het landgoed verder op. Jonkvrouw A.J.J. Brantsen vermaakte per testament het landgoed aan de diaconie van de Nederlandse Hervormde gemeente Rheden. Dit met de wens dat het landgoed de bestemming zou krijgen als bejaardentehuis. De kosten om het landhuis voor die bestemming om te bouwen waren echter zo hoog dat men uiteindelijk heeft besloten om een bejaardentehuis te bouwen op het terrein naast het landhuis.

In 2010 won landgoed Rhederhof de hoofdprijs van het tv-programma 'het mooiste pand van Nederland'. Met het geld van deze prijs is er een uitvoerige restauratie doorgevoerd.

Landgoed Rhederhof is momenteel in particulier eigendom.

Bron: buitenplaatseninnederland.nl