De Kruishorst

Buitenplaats De Kruishorst

Landgoed De Kruishorst is gelegen aan de Brinkweg in Rheden. Zeer waarschijnlijk gaat de historie van dit landgoed terug tot het einde van de 16e eeuw. De vroegst bekende bewoners van het landgoed is de familie van Meeckeren en dan hebben we het over het einde van de 17e eeuw. Daarna is het door een kleine tiental verschillende families bewoond geweest. Het landhuis bestond voor lange tijd uit een landhuis met een grote tuin. In 1865 werd het landgoed opgedeeld door de aanleg van een spoorlijn en rond 1870 liet eigenaar Willem Cornelis Ketjen het landhuis verbouwen. In die tijd is ook de oranjerie tot stand gekomen.

Rond 1910 liet jonkvrouw Eva van den Tex-Ketjen, die leefde van 1892 tot 1929, nieuwe stallen, een koetshuis en een koetsierswoning bouwen. Zij was ook eigenaar van een boerenerf dat lag aan de Snippendaelseweg. Op die plek heeft zij het landhuis op het landgoed Snippendael laten bouwen.

Na een brand in 1947, waarbij het koetshuis is afgebrand, werd ook het hoofdgebouw afgebroken. In 1951 is er een nieuw landhuis voor in de plaats gekomen. De tuinmanswoning met bijbehorende oranjerie zijn geen onderdeel meer van het landgoed.

Bron: buitenplaatseninnederland.nl.