Maak kennis met de Huismus (Passer domesticus)

Wat is de huismus voor vogel ?

De huismus is een kleine algemene zang- en broedvogel, meestal voorkomend in dorpen en steden. De huismus eet vooral zaden en insecten en is stevig gebouwd met een grote snavel en een verhoudingswijs grote kop. Mannetjes en vrouwtjes verschillen sterk, waarbij de mannetjes veel donkerder gekleurd zijn.

Waarom vind je mussen vaak in de omgeving van mensen ?

Mussen zijn in de loop der tijd uitgegroeid  tot mensenvolgers. In de tijd dat onze landbouwende voorouders vanuit het Nabije Oosten en Noord-Afrika naar Europa trokken, zijn de mussen meegekomen. Leven in de buurt van mensen bood de mus veel voordelen, zoals voedsel op de akkers en bij de graanschuren. Daarbij vonden de mussen voldoende nestgelegenheid onder de daken van hutten, huizen en schuren. Tijdens de grote emigratie van Europeanen naar Amerika, gedurende de tweede helft van de negentiende eeuw kwamen de mussen mee. Nog geen halve eeuw later had de mus zich over heel Noord-Amerika verspreid.

Hoe kan je de huismus helpen bij jou in de tuin?

Je mag vogels gerust het gehele jaar voeren. Mussen zijn gek op zaden, pindapotten, vetbollen en broodkruimels. Als je daarnaast ook nog zorgt voor badgelegenheid, heb je een echt vogelhotel gecreëerd.

Klik op onderstaande video’s om te kijken hoe jij de mus kan helpen !

Zaden uit de siloBad- en drinkgelegenheid
Speciale vogel pindakaasVetbollen