Galwespen

Gal van eikengalwesp-Cynips quercusfolii

Gal van eikengalwesp-Cynips quercusfolii

Galwespen (superfamilie Cynipoidea)

Binnen de Benelux komen een paar honderd verschillende soorten galwespen voor. Qua classificatie vallen galwespen onder de superfamilie Cynipoidea en de orde van vliesvleugeligen. Kenmerkend voor deze groep insecten is dat ze een legboor hebben waarmee ze eitjes leggen in planten en bomen waardoor gallen ontstaan. Een gal kan je omschrijven als een woekering van een plant of boom die wordt veroorzaakt door een parasiet of symbiont. Vaak zijn dit insecten zoals de galwesp, maar ook insecten zoals de galmug, bepaalde soorten vliegen en de galmijt veroorzaken gallen. De gal dient als onderkomen en voedsel voor de larve van de bereffende parasiet. De vorm van de gal is per parasiet verschillend. Daarnaast zijn er ook gallen die door schimmels worden veroorzaakt.

Galwespen zijn vaak roodbruin tot zwart van kleur en hebben een vorm die lijkt op die van de wesp. Echter qua uiterlijk lijken ze verder niet op de wesp. Galwespen worden zo’n 1 tot ongeveer 9 mm lang, waarbij de vrouwtjes meestal groter zijn dan de mannetjes.

Een bekende galwespensoort is de eikengalwesp. De galappel die de eikengalwesp veroorzaakt, is ongeveer 3 cm groot en geel tot rood van kleur. Zoals de naam al aangeeft, kun je deze galappels vinden op de onderkant van eikenbladeren. Eikenbladeren worden ook door andere galwespen gebruikt om gal te produceren en hun larven in op te laten groeien. Voorbeelden zijn de lensgal en de plaatjesgal ook wel eikennapjesgal genoemd.

Classificatie: Galwespen (superfamilie) – Vliesvleugeligen (orde) – Insecten (klasse) – Geleedpotigen (stam) – Dieren (rijk).

galwesp-geslacht cynips

Galwesp-geslacht cynips