Bruine kikker

Bruine kikker (Rana temporaria)

Bruine kikker

Bruine kikker (Rana temporaria)

De bruine kikker is een van de meest voorkomende kikkersoorten in Nederland. Je kan ze dan ook praktisch in heel Nederland tegenkomen. De Bruine kikker lijkt erg op de heikikker, maar bij de bruine kikker is de voorzijde van de ‘neus’ stomper. De bruine kikker en de heiker hebben beiden een donkere vlek achter het oog, wat de groene kikkersoorten weer niet hebben. Je kan de bruine kikker tegenkomen in verschillende kleurvariëteiten, zoals bruin, groen- geel- en grijsbruin. De buikzijde ziet er licht en marmerachtig uit. De bruine kikker wordt ongeveer 11 cm lang.

Leefomgeving van de bruine kikker

De bruine omgeving komt praktisch in heel Nederland voor. Ze leven bij voorkeur in bosachtige omgevingen, maar ook in de woonomgeving van mensen komen ze voor. In gebieden waar ook water voorkomt zoals poeltjes en moerassen kan je ze zelfs in grotere aantallen tegenkomen. Het water gebruiken ze alleen voor de voortplanting en de rest van het jaar leven ze op het land. Met uitzondering van de winterperiode, waarin een deel van de bruine kikkers in het water overwintert. 

Wat eet de bruine kikker?

Volwassen bruine kikkers leven vooral van slakken, kevers, insecten, larven en andere ongewervelden. Als de jongen uit het kikkerdril geboren zijn, eten deze eerst het gelei-achtige deel van de kikkerdril op. Daarna gaan ze over op het eten van algen, wat wordt gevolgd door kleine waterdiertjes zoals watervlooien, slakjes, etc.

Weetjes over de bruine kikker

  • Classificatie: Rana (geslacht) – Echte kikkers (familie) – Kikkers (orde) – Amfibieën (klasse)
  • Al in maart laten de mannetjes hun paarroep horen (een zacht brommend geluid). Na de paring leggen de vrouwtjes de eitjes in het water. Dit kunnen er wel 4.000 zijn. Omstreeks april-mei komen de larven uit de eitjes en ongeveer in de maand juni kruipen de kleine kikkertjes vanuit het water op het land. Je ziet dan soms met honderden tegelijk rondlopen, op zoek naar een geschikte (schuil)plek.
  • Bruine kikkers zijn s’nachts het meest actief, maar je kan ze ook overdag tegenkomen.
Bruine kikker (Rana-temporaria)

Bruine kikker